fbpx

Як перевірити якість будівництва каркасного будинку

Як перевірити якість будівництва каркасного будинку

   Якщо ви хочете побудувати якісний каркасний будинок котрий буде в усьому Вас влаштовувати, будьте готові зануритися в будівельні процеси. Розуміння простих будівельних процесів надає Вам можливість більш якісно контролювати підрядника. Сьогодні говоримо про те, як перевірити якість Вашого будинку під час будівництва.

Перевірка фундаменту

   Каркасна технологія чутлива до помилок, які допускаються при проектуванні та будівництві. Якщо конструктив піддатливий до вирішення проблем, фундамент повинен бути виконаний відразу бездоганно! Загалом найдорожчі помилки пов’язані саме з фундаментом, а не зі стінами.

Як перевірити якість будівництва каркасного будинку

   Компанія Просто Хаус часто використовує стрічковий дрібно заглиблений фундамент (звісно якщо його рекомендують геологічні дослідження і проектна документація), тому і перевірятимемо саме його, попередньо згадавши, що план, розрізи та специфіка елементів фундаменту обов’язково мають бути відображені у Конструктивному розділі проектної документації будинку.

   Розберемо як перевірити фундамент при будівництві Вашого будинку без особливого досвіду.

Огляд поверхні фундаменту. 

   Поверхня фундаменту не має містити тріщин, сколів, виступаючої арматури тощо. Також поверхні фундаменту мають бути ідеально рівними як по горизонталі так і по вертикалі.

Огляд грунту навколо фундаменту. 

   Якщо десь земля просіла, провалилася, потріскалася, можливо, укладання фундаменту здійснювалося з порушенням технології, без попередньої перевірки грунту.

Виміряйте площу та ширину основи, звірте отримані показники з даними в проектній документації. Навіть незначне звуження ширини стрічки призводить до збільшення навантаження на грунт.

  Оцініть пористість бетону.

Чим менше бульбашок повітря ви побачите у його структурі, тим якісніший фундамент.

  Обов’язково перевірте наявність підкладки під фундаментом! Ідеальний варіант, це Ваша присутність під час заливки бетонної суміші, так Ви на власні очі побачите наявність підкладки. Перед заливанням бетону компанія «Просто Хаус» готує піщану подушку, яка укладається не тільки під фундамент, але і з боків. Якщо ви з якихось причин не змогли бути присутніми при заливанні фундаменту, все одно не полінуйтеся перевірити, чи є підкладка. Для цього відступіть від фундаменту 30-40 см і відкопайте грунт до передбачуваного рівня підкладки.

   Запитайте у підрядника акти проведених робіт, у тому числі акт прихованих робіт, який передбачає наявність фотографій кожного етапу будівництва фундаменту. Якщо будинок будують без Вашої присутності, Ви матимете можливість перевірити наявність арматурної стяжки у готовому бетонному фундаменті. Коли ми будуємо будинок, то виконроб обов’язково фотографує кожен етап, чи то заливання фундаменту, укладання арматури, монтаж утеплювача чи розведення комунікацій. Це необхідно для складання Акту прихованих робіт. 

Перевіряємо каркас

   Під час будівництва дерев’яного каркасного будинку, як і будь-якого іншого, завжди можна заощадити але в жодному разі не можна здешевлювати фундамент та коробку будинку – каркас! 

   Чим уважніше ви будете на етапі зведення каркасу, тим більше задоволення принесе вам Ваша оселя!.

   Термін служби Вашого будинку напряму залежить від якості деревини яку використовує підрядник, тож бажано впевнитись що деревина з якої складають каркас для будинку саме та, яка зазначена в проекті (звичайно якщо Ви не вирішили економити на деревині)

Як перевірити якість будівництва каркасного будинку

   Для виробництва каркасів у «Prosto House» використовують лише деревину камерної сушки. Деревина готується у спеціальних сушильних камерах, після чого обробляється антипіренами, антисептиками та волого захисними засобами. 

При прийманні робіт по зведенню каркасу зверніть увагу на наступне:

  • Гідроізоляцію між обв’язкою та фундаментом
  • Чіткість геометрії розмірів та кутів обв’язування
  • Правильність розташування внутрішніх стін та перестінок (як внутрішніх, так і зовнішніх) відповідно до проектної документації плану.
  • Правильність виконання кутових та т-подібних з’єднань та правильність кріплення балок (по можливості робіть це на кожному етапі монтажу каркасу).
  • Вертикальне та горизонтальне вирівнювання балок – це один із найважливіших моментів у конструктиві
  • Стійки каркасу легко витримують навантаження від перекриттів, передаючи їх (навантаження) фундаменту. Але для забезпечення діагональної жорсткості повинні використовуватись міцні листові матеріали. Так, компанія «Просто Хаус» використовує OSB-плити завтовшки 12 мм, яка на відміну від ДСП та ДВП є ще й абсолютно безпечною для людини, не виділяючи шкідливих фенолів та формальдегідів.

   Важлива дрібниця! Щоб OSB-плита реально забезпечувала жорсткість, а не просто трималась на стіні, її потрібно правильно прикріпити. Деякі підрядники використовують для цих цілей чорні шурупи, які насправді призначені для роботи лише з гіпсокартоном, а тому не розраховані на таке навантаження. У правильному виконанні плити OSB кріпляться на білі або жовті шурупи діаметром не менше 3,5 мм. Не полінуйтеся перевірити шурупи на ламкість, добрий шуруп не ламається, а гнеться як звичайний цвях.

   Як видно, для нефахівця оцінка якості каркасу в цілому зводиться до перевірки якості деревини, дотримання суворої геометрії і рівності відстаней. Все це цілком реально перевірити навіть будучи далеким від сфери будівництва. Для підтвердження якості деревини вимагайте від виробника сертифікати якості та відповідності, а перевірити геометрію каркасу можна за допомогою будівельного рівня, та будівельного виска.

Перевірка стін

   На відміну від помилок при монтажі фундаменту, помилки при зведенні каркасу не такі страшні (тим і приваблива каркасна технологія, що завжди можна розкрити конструкцію, щоб щось виправити), але за наявності помилок у «пирозі» стін теплим і комфортним будинок не буде.

З основних, найбільш поширених помилок, які допускаються при влаштуванні стін дерев’яного каркасного будинку, можна відзначити:

  •   використання неякісного утеплювача
  •   погане утеплення стиків панелей
  •   ігнорування можливості появи точки роси
  •   порушення послідовності технологічних процесів
  •   нехтування пароізоляцією
  •   монтаж пароізоляції з обох боків утеплювача
  •   укладання пароізоляції не тією стороною
  •   непроклеєні стики пароізоляції

   Але перш ніж приступити до перевірки стін важливо знати і те, як виглядає «пиріг стін» і в якій послідовності повинні розташовуватися шари. Якщо слідувати від внутрішнього шару до зовнішнього, то «пирогом стін» буде таким:

  •   Гіпсокартон 
  •   Пароізоляція
  •   Утеплювач
  •   OSB-плита
  •   Вітрозахист
  •   Зовнішнє оздоблення

Знаючи послідовність «пирога стін» та основні помилки, можна приступати до перевірки стін.

  Дуже важливо приділити увагу в підборі та монтажі утеплювача. Каркасний будинок на 70 % складається саме з утеплювача, за рахунок чого є теплим та енергоефективним, тому цей процес потребує контролю. Плити утеплювача повинні щільно розміщуватися між стійками каркасу, прилягаючи до них всією поверхнею, але водночас утеплювач ні в якому разі не повинен прогинатися. 

   Перевірте правильність розташування шарів пирога. Поверх утеплювача виконується шар пароізоляції. Робиться це зсередини будинку, оскільки завдання пароізоляції – обмежити проникнення вологи всередину стіни. Гідро-вітрозахист укладається зовні (поверх OSB-плити), тому що її завдання полягає у захисті утеплювача від впливу опадів та вітру. При цьому гідро-вітрозахист не повинен заважати зайвій волозі виходити назовні. Неправильно змонтована пароізоляція та гідро-вітрозахист призводять до конденсації вологи всередині стіни, через що утеплювач намокає, втрачаючи свої експлуатаційні властивості. Стіна починає промерзати, а каркас гнити.

Перевірте стики пароізоляції – відповідно до технології, вони повинні бути проклеєні армованою липкою стрічкою.

   Обов’язково зверніть увагу на те, що в конструкції даху мають бути присутні мембрани! Пароізоляція захистить кроквяну систему від вологи зсередини приміщення, а гідро вітрозахист – від вологи зовні.

   Зверніть увагу на утеплення даху. Варіант без утеплення, звичайно, можливий, але тепловтрати через не дах, що утеплює, становлять до 30% від загальної кількості тепловтрат. Укладання теплоізоляційного матеріалу в кілька шарів з розбіжністю швів дозволить уникнути виникнення «містків холоду» і, як наслідок, значно скоротити тепловтрати, підвищивши енергоефективність будинку.

   Перевірте наявність вентиляційних зазорів між утеплювачем та покриттям. Відсутність вентиляційних зазорів призводить до накопичення конденсату з усіма проблемами, що витікають.

   Якщо у вас є можливість, найміть незалежного експерта з боку, який забезпечить тотальний контроль усіх етапів будівництва та, як наслідок, якість збудованого будинку. Залучення третьої сторони є, мабуть, однією з найважливіших складових безпроблемного будівництва. Щоправда, у цьому випадку до вартості будинку доведеться додати 2-3%.

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!