fbpx

Який фундамент обрати для каркасного будинку?

Який фундамент обрати для каркасного будинку

Каркасні будинки все більше набувають популярності в Україні. Для їх зведення не потрібно великих витрат і часові рамки значно менші ніж з іншими технологіями будівництва. Каркасні будинки мають відносно невелику вагу, що надає можливість обходитись значно простішими конструкціями для основи будинку. При цьому правильно підібраний фундамент для каркасного будинку подовжує строк його експлуатації. Фундамент допомагає вірно розподілити навантаження і запобігає появі тріщин та розломів. Звісно, його можна побудувати своїми руками та ми все ж радимо звернутися до професійних компаній, тому що фундамент це один з найголовніших вузлів виправити який неможливо. Давайте розглянемо основні типи фундаментів, та основні критерії за якими будемо обирати основу каркасного будинку.

 

На що треба звернути увагу при виборі фундаменту для каркасного будинку.

Щоб обрати фундамент для Вашого каркасного будинку, потрібно оперувати наступними даними:

  1. Яким буде розмір будинку та кількість поверхів. Ця інформація потрібна для того щоб мати змогу розрахувати навантаження на майбутню основу будинку. Також фундамент має бути достатньо міцним щоб витримувати навантаження при деформації грунту під час перепаду температур. Для будівель відносно невеликих розмірів можна використовувати малозаглиблений фундамент, який в свою чергу буде дешевшим.
  2. Також треба розуміти тип грунту та глубину його промерзання.Тип грунту, та близькість  грунтових вод.  Від цього прямо залежить вибір фундаменту і без геологічних досліджень правильний вибір фундаменту практично неможливий.
  3. Присутність або відсутність в будівлі підвального приміщення

Фундамент треба обирати після детального аналізу і проведення всіх необхідний досліджень.

Розглянемо типи фундаментів

Сучасне виробництво пропонує чимало типів фундаментів для каркасного будівництва. Вони виділяється особливостями конструкції, тож розглянемо основні з них.

 

Стрічковий фундамент

Який фундамент обрати для каркасного будинку

Він виглядає як стрічка з бетону, котра закладена під несучими стінами будинку. Товщина стрічки прямо залежить від товщини стіни і повинна бути ширшою на 5-10 см. Для будівництва каркасного будинку стрічка прокладається тільки по периметру будівлі. Стрічковий фундамент може бути малозаглибленим, але якщо в будинку планується підвальне приміщення, тоді сильно заглибленим.

Переваги стрічкових фундаментів:

  • Надійність.
  • Можливість зведення підвального приміщення при низьких грунтових водах.

Недоліки стрічкових фундаментів:

  • Завелика ціна.
  • Складність монтажу.
  • Складності зведення при ділянці з великим перепадом висот.

Плитний фундамент

   Такий тип основи ще називають “плаваюча” через її здатність рухатись разом з верхніми шарами грунту. Такий фундамент є монолітною плитою, розміщеною під всією площею будинку. Плита заглиблюється на глибини 10 см нижче родючого шару грунту котрий перед зведенням будинку треба прибрати. Перед монтажем плити будівельники роблять пісчано-гравійну основу котра служить для водовідведення, після цього споруджується каркас з арматури і заливається розчином з бетону.

Якщо було виконано розумне проєктування таку основу можна використовувати практично на різних типах грунтів..

 

Переваги плитних фундаментів:

  • Можливість використання на більшості типів грунту.
  • Високий рівень грунтових вод не завадить будівництву.
  • Не потрібен глибокий котлован.
  • Економія на гідроізоліції та утепленні, тому що фундамент вже є чорновою підлогою будинку.

Недоліки стрічкових вундаментів:

  • Порівняно вища ціна фундаменту.
  • Довший процес монтажу.
  • Можливість монтажу тільки на рівний грунт.

Палеві фундаменти

   Вертикальні опори (палі), що заглиблюються в грунт на глибину визначену проектом будівництва. Палі можуть бути металеві або бетонні, вони вкручуються або забиваються до глибини несучого шару грунту. Для заглиблення паль використовуються спеціальні забивні машини, а гвинтові металеві палі можна змонтувати навіть вручну.  Оскільки каркасні будинки є легкими спорудами, несучої здатності палевого фундаменту більше ніж достатньо. Частіше за все діаметр якісних оцинкованих паль складає 108 мм, а відстань між ними не більше 2-х метрів.

Який фундамент обрати для каркасного будинку

Такий вид фундаменту можна використовувати майже для будь-яких типів грунту.

Великим плюсом пальового фундаменту – можливість використання на місцевості з великим перепадом висот.

Переваги пальового фундаменту:

  • Можна монтувати в будь-яку пору року
  • Можливість використання на складному рельєфі
  • Відсутність земляних робіт, швидкість монтажу.

Недоліки пальових фундаментів:

  • Відсутність можливості зведення підвального приміщення.

Тепер Ви маєте вичерпну інформацію як обрати фундамент для каркасного будівництва. Замовляйте зведення каркасного будинку на готовому фундаменті в Prosto House і переконайтесь, що з нами будувати просто.

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!