fbpx

Пасивний будинок: Що це та як працює?

Дуже часто в сучасному будівництві почали замислюватися над тим, як краще будувати будинки, щоб обслуговувалися вони набагато дешевше, ніж ми звикли. Саме тому виникло таке поняття, як пасивний будинок. К ним относятся те помещения, которые потребляют до 60 кВт*ч/м2. Щоб досягти зниження витрати електрики, застосовують кілька прийомів.

Архітектурні прийоми

  1. Зменшення площі огорож. Це скоротить втрати тепла, які є навіть через стіни;
  2. Отримання тепла взимку від сонячних променів;
  3. Захист будинку від літніх сонячних променів, щоб захистити його від перегріву;
  4. Організація приміщень так, щоб були холодні та теплі зони. 

Все це може отримати кожен, хто замовляє проект будинку. Це не збільшить його вартість, але при цьому підвищить його можливості та економію.

Световые стороны дома

Правильно вибравши місце для дому та правильно його повернувши, можна почати економити на опаленні та освітленні. Найкраще південну сторону виділити для житлових приміщень. Це важливо для того, щоб там було більше світла та тепла у зимовий час. Також на цій стороні рекомендується встановлювати великі вікна, щоб більше світла потрапляло до будинку. Затемнення цієї сторони призведе до того, що в зимовий час потраплятиме менше світла, але влітку в цій частині приміщення не буде спекотно. Тому зверху часто встановлюють балкони чи покрівельні звиси. Західна та східна сторона може мати вікна, але вони повинні займати не більше 30% від усього скління. Якщо вони будуть більшими, то влітку там буде спекотно, а взимку холодно. На північній стороні взагалі краще не розміщувати вікна. З цього боку рекомендується встановити технічні приміщення, які не потребують обігріву.

Буферні зони у будинку

Це важливі зони, які при правильному їх використанні допоможуть заощадити на опаленні. Наприклад, на північній стороні будинку можна прибудувати гараж або комору. Ці приміщення можна не опалювати, а значить і витрата на опалення буде меншою, оскільки тепло не сильно втрачатиметься. З південного боку можна організувати зимовий сад із великими вікнами. Це дозволить акумулювати тепло та обігрівати приміщення. Влітку він затінюється і в приміщенні не буде спекотно, а взимку це буде чудовим місцем для відпочинку.

Установка стены Тромба

Це досить цікава конструкція, яка дає змогу прогрівати будинок без використання приладів. Вона розміщується на південній стороні будинку, де найбільше світла. Вона має бути масивною і добре прогріватися. Тому перед нею часто встановлюють багатокамерний склопакет, що має енергозберігаючий пакет. Він повинен розміщуватись на відстані 15 см від стіни.  Таким чином, за 6-7 годин стіна прогрівається настільки добре, що потім усю ніч може віддавати тепло. Завдяки спеціальному її склінню стіна прогрівається і не віддає тепло назад, а передає його в приміщення.

Додатковий захист будинку

Щоби будинок добре тримав тепло, його потрібно правильно ізолювати. Якщо у звичному варіанті використовується лише один шар теплоізоляції, то при будівництві пасивного будинку цей шар збільшується в кілька разів. Також усі стики герметизуються, щоб не було містків холоду та не було втрат тепла.  Каркасне будівництво дозволяє отримати найкращий пасивний будинок. Головне – це правильне його облаштувати. При будівництві ми використовуємо дерево камерного сушіння, що дозволяє максимально прибрати з нього вологу. Тоді при використанні воно не розходитися і не з’являтимуться щілини.  Ще один важливий момент – це паро-і гідроізоляція. Вона виконується згідно з технологіями, де один елемент накладається на інший. Таким чином, немає щілин та немає втрат тепла. Каркасні будинки допомагають отримати будинок з мінімальними витратами на його використання або досягти такого рівня, щоб він міг називатися «пасивним будинком». Так як наші фахівці дотримуються всіх технологічних процесів, то в результаті кожен замовник отримує якісно ізольований будинок, який добре тримає тепло.

RELATED POST

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!